13.10.10

ΑΡΘΡΟ: 3+1 ΕΥΚΟΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΤΕ ΜΑΛΛΟΝ… ΛΑΘΟΣ!

Αλήθεια, δε μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο εύκολο είναι να παρατηρήσει πως τραγουδάει με λάθος τεχνική και έτσι να προβληματιστεί θετικά ώστε να προστατέψει τις χορδές του από σοβαρές παθήσεις που προκαλεί το κακότεχνο τραγούδι προκαλώντας οιδήματα, κύστεις, πολύποδες, κομβία, τύλοι, κλπ.

1. ΣΥΧΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ: ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΕΣ-ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΕΣ

Όταν έχετε συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού να είστε σίγουροι ότι δεν είναι από το κρύο ή την… ευπάθεια του οργανισμού σας. Είναι από την υπέρχρηση της φωνής, την φωνητική κόπωση και κυρίως από την κακή τεχνική που κάνει ευάλωτες τις χορδές και το λαιμό.
Η Λαρυγγίτιδα (που συνήθως γίνεται χρόνια- δηλαδή παρατηρείται επανειλημμένα και σε μικρά χρονικά διαστήματα) εμφανίζεται και σαν κρυολόγημα και δημιουργεί μεταξύ άλλων φλεγμονή στις χορδές και περιορισμένη κινητικότητα. Συμπτώματα -που τη διαφοροποιούν από τη φαρυγγίτιδα- είναι η βραχνάδα της φωνής ακόμα και η αφωνία. Συνήθη συμπτώματα είναι ο ξερόβηχας και ο πόνος στο λαιμό, κάψιμο ή γαργάλημα στο λαιμό, στο ρινοφάρυγγα ή τον ουρανίσκο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και πυρετό.
Η φαρυγγίτιδα έχει λίγο διαφορετικά συμπτώματα: εκτός από τον ερεθισμό στο λαιμό (πόνος-τσούξιμο) μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, πονοκέφαλο, διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού, πόνο στην κατάποση, μύτη που τρέχει, μυϊκό άλγος στο λαιμό ακόμα και διόγκωση-μόλυνση των αμυγδαλών.
2. ΞΗΡΟΣ ΛΑΙΜΟΣ ΥΠΑΡΞΗ ΒΛΕΝΝΩΝ ΣΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ– ΨΕΥΤΟΒΗΧΑΣ

Τον ξηρό λαιμό τον αποκαλούν και ήπια λαρυγγίτιδα. Ο βλεννογόνος του λάρυγγα λόγο κακής χρήσης του φωνητικού οργάνου δημιουργεί βλέννες που στόχο έχουν να προστατέψουν τις χορδές από βλάβες (βίαιες επαφές μεταξύ τους). Ο τραγουδιστής έχει την αίσθηση ότι κάτι τον ενοχλεί στο λαιμό και γι’ αυτό και βήχει προσπαθώντας να διώξει τις βλέννες από τις χορδές. Ο βήχας προκαλεί με τη σειρά του αύξηση της πίεσης των αιμοφόρων αγγείων στο λαιμό, ερεθισμό του λάρυγγα-φάρυγγα και κούραση των χορδών.

3. ΑΛΓΟΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΓΟΝΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΑΓΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΕΝΕΣ

Πρόκειται για καθαρά μυϊκό πόνο, άλγος που εμφανίζουν οι εσωτερικοί μύες του λαιμού, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του λάρυγγα, της γλώσσας καθώς και των χορδών. Κακή τεχνική προκαλεί βίαίες και μεγάλες συσπάσεις των μυών αυτών (κρικοθυρεοειδής, κρικαρυταινοειδής μύς), ανέβασμα του λάρυγγα, σφίξιμο της γλώσσας και μια κόπωση που εμφανίζεται με ένα διάχυτο άλγος στο λαιμό και στους γλωσσικούς αδένες (άλγος κάτω από το σαγόνι) που διαρκεί συνήθως μερικές ώρες μετά το τραγούδι και δημιουργεί μια γενικότερη ακαμψία των μυών αυτών καθώς και την αίσθηση ότι ο λαιμός έχει κλείσει.


4. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ (ΑΕΡΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΝΟΤΕΣ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΙΣΙΑ ΦΩΝΗ, ΜΙΚΡΗ ΣΕ ΟΓΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΗΧΗΣΗ ΦΩΝΗ, ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ)

Τα προβλήματα παρατηρούνται στον ήχο. Ο αέρας στη χαμηλή περιοχή εμφανίζεται γιατί οι χορδές δεν κλείνουν σωστά λόγω κακής μυϊκής χρήσης των υπεύθυνων μυών, κακή θέση του αυχένα, ανεπαρκή ή και ανύπαρκτη στήριξη του ήχου από τους πλευρικούς μύες και το σώμα. Τα προβλήματα μπορούν να εναλλάσσονται με αποτέλεσμα μια κακή τονικότητα (συνήθως πιο χαμηλός ήχος), ίσιο ήχο χωρίς βιμπράτο, φωνή χωρίς αντήχηση και γενικότερα μια δυσκολία στην εκφορά του ήχου, που προκαλεί μια γενικότερη κόπωση όλου του συστήματος και κλείνει το λαιμό (φραγμένος λαιμός).


2 comments:

kostas said...

to xereis oti me agxoses glory? A na xatheis pia!

Gloriana said...

άντε βρε!