9.4.09

Μ.Μ.Θ.: Λειτουργία σε σι ελάσονα (15-4-2009)

Johann Sebastian Bach Λειτουργία σε σι ελάσσονα, BWV 232, για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα.


Η Μεγάλη Λειτουργία σε Σι ελάσσονα του Johann Sebastian Bach συμπληρώθηκε και ολοκληρώθηκε πιθανότατα μεταξύ 1747 και 1750, δηλαδή στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Αποτελεί, μαζί με άλλα έργα αυτής της περιόδου (Μουσική Προσφορά, Τέχνη της Φούγκας), το επιστέγασμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και πνευματικής ωριμότητας του συνθέτη. Βασισμένη εν μέρει και σε –παραλλαγμένα ή όχι– αποσπάσματα από προηγούμενες συνθέσεις οι οποίες ενσωματώθηκαν σε ένα ενιαίο, συμπαγές σύνολο, η Λειτουργία αυτή ξεπερνά κάθε προηγούμενο αυτού του είδους έργο θρησκευτικής μουσικής στην εποχή του Μπαρόκ, χάρη στη μεγαλειώδη έμπνευση, τη σοβαρότητα του συναισθήματος και το πλήθος των μουσικών ιδεών, την πληρότητα της αντιστικτικής γραφής, την τελειότητα της φόρμας και την πλούσια ενορχήστρωση.
πηγή: ΜΜΘ


Κασσάνδρα Δημοπούλου: σοπράνο
Ειρήνη Καράγιαννη: άλτο
Θεοδώρα Μπάκα: σοπράνο
Γιάννης Χριστόπουλος: τενόρος
Πέτρος Μαγουλάς
, μπάσος

Χορωδία 'Μακεδονία',
Χορωδία της Ε.Ρ.Τ.: Διεύθυνση Χορωδίας: Αντώνης Κοντογεωργίου
Ορχήστρα Πατρών
Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Αθηναίος

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μ. Τετάρτη 15-4-2009, ώρα: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 30€, 20€, 12€ (μαθητικά-φοιτητικά)


8 comments:

neco73 said...

Έχω θετική αίσθηση για την Μεγάλη Λειτουργία. Η ορχήστρα είναι γνωστή για της επιτυχημένες Μπαρόκ ερμηνείες της παγκοσμίως.

Οι σολίστ συνεργάστηκαν με την ορχήστρα σε Μπαρόκ ρεπερτόριο (Handel) σε θαυμάσιες ερμηνείες. Οι οιωνοί είναι αίσιοι και θα επιδιώξω να βρεθώ (σε αντίθεση με το Requiem-Verdi που ούτε καν το σκέφτηκα)

Gloriana said...

Και 'γω νιώθω ότι θα είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία...

Anonymous said...

Καλό φαίνετε αυτό! Η ορχήστρα και οι μονωδοί είναι πολύ καλοί. Ο μαέστρος όχι το καλύτερο - ανυπομονώ για εντυπώσεις

Gloriana said...

Γιατί καλέ τι έχει ο Αθηναίος?

Anonymous said...

Απλα όσες φορές τον άκουσα δεν θα έλεγα πως ενθουσιάστηκα - κατά τα άλλα μια χαρά είναι. Αν ήμουν around σίγουρα θα πήγαινα

gloriana said...

Λοιπόν ήταν μια ωραία βραδιά.

Μπάκα και Δημοπούλου εκπληκτικές.

Η Χορωδία τα έδωσε όλα και έκλεψε την παράσταση. Η Ορχήστρα Πατρών μου έδωσε την εντύπωση ότι είχε καλές και κακές στιγμές.
Ρε παιδιά, στο 1' μέρος το κοντσερτίνο ήταν κουρδισμένο λάθος?

neco73 said...

Πολύ καλή βραδιά. Εμένα η ορχήστρα των Πατρών μου φάνηκε καλή δεν διέκρινα κακές στιγμές. Η χορωδία ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη. Τρόμαξα στην αρχή με το μέγεθος που φαινόταν δυσανάλογο με αυτό της ορχήστρας δεδομένου του ότι τα χορωδιακά μέρη είναι το ναδίρ της πολυφωνίας, αλλά είχαν καλό συντονισμό και ελάχιστες φορές κάλυψαν την ορχήστρα, τουλάχιστον από εκεί που άκουσα εγώ. Πρέπει να πούμε ότι η αίθουσα δεν είναι και ότι καλύτερο για τέτοιες περιπτώσεις.

Οι σολίστ πάρα πολύ καλοί θα ξεχώριζα τον Μαγουλά. Η Καραγιάννη ίσως λίγο κουρασμένη φωνή αλλά δεν υπολειπόταν του έργου σε καμιά περίπτωση.

Κατευχαριστήθηκα την χορωδία στο Sanctus. Πολύ καλό και το φλάουτο της ορχήστρας στο Benedectitus.

Το Μέγαρο γεμάτο σχετικά, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα Ελληνικά δεδομένα. Με λίγη σκέψη και από αυτά που είδα το δικαιολόγησε η παρουσία μεγάλης χορωδίας (περί τα 100 άτομα), όπου ο καθένας αν είχε μερικούς φίλους και συγγενείς που ήρθαν... ε νάτο γεμίζει σχετικά το Μέγαρο. Μια αντίληψη που την σχημάτισα από χειροκροτήματα που έπεφτα με την είσοδο των χορωδών όπου σποραδικά άκουγες από διάφορα σημεία του Μεγάρου χειροκροτήματα όταν έμπαιναν οι χορωδοί.

Έτσι στο τέλος η χορωδία και διευθυντής της έλαβαν το θερμότερο χειροκρότημα, το οποίο τους άξιζε πραγματικά αλλά ούτως ή άλλως θα το λάμβαναν. Το θεωρώ κατά κάποιο τρόπο αδικία, όταν μια τέτοια απόδοση, επίδοση και προσπάθεια αναγνωρίζεται τόσο επιφανειακά. Δηλαδή ωραία εκείνη η στιγμή αλλά...

Gloriana said...

Συμφωνώ και γω για τα της Χορωδίας. Άξιζε τα μπράβο με το παραπάνω σε ένα τόσο δύσκολο έργο. Μπράβο στα παιδιά.