23.2.09

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (τελική ψηφοφορία)


Ολοκληρώνεται σήμερα (ΣΚΑΙ 22.00) η 2η φάση του διαγωνισμού ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Μετά το τέλος της παρουσίασης των 100 μεγαλυτέρων Ελλήνων όλων των εποχών και την ανακοίνωση των 10 επικρατέστερων ξεκινάει η τελική ψηφοφορία για την ανάδειξη του Μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών.

Η ψηφοφορία θα λάβει μέρος καθ’ όλη τη διάρκεια των παρουσιάσεων των 10 επικρατέστερων με κορύφωση στο μεγάλο τελικό. Οι θεατές, με την ψήφο τους πάντα, θα αναδείξουν το Μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών.

Πολλές εκπλήξεις πάντως επιφύλαξε η 2η φάση αφού στα ονόματα σημαντικών Ελλήνων συμπεριλήφθηκαν και κάποια που δε θα περίμενε κανείς, όπως του δικτάτορα Παπαδόπουλου και του βασιλιά Όθωνα για να αναφέρουμε μερικά από αυτά, αλλά έλαμψαν και με την απουσία τους μερικά άλλα, όπως αυτό της Σοφίας Βέμπο.

Η τελική δεκάδα λοιπόν (με αλφαβητική σειρά):
  • Μέγας Αλέξανδρος
  • Αριστοτέλης
  • Ελευθέριος Βενιζέλος
  • Ιωάννης Καποδίστριας
  • Κων/νος Καραμανλής
  • Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
  • Γεώργιος Παπανικολάου
  • Περικλής
  • Πλάτωνας
  • Σωκράτης
Βιογραφικά έξυπνα 'tips' των 10 πρώτων θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα.

ΥΓ.1 : Καμία Ελληνίδα μέσα στη 10άδα!
ΥΓ.2: Η Μαρία Κάλλας πολύ κοντά στην πρώτη 20άδα, μέσα στους σημαντικότερους 30. Μέσα στους 100 και ο Δημήτρης Μητρόπουλος.


21 comments:

Gloriana said...

Πάντως μέσω ίντερνετ δεν μπορείς να κάνεις εγγραφή, το σύστημα τους έχει πρόβλημα, οπότε αναγκαστικά σε παραπέμπουν σε τηλ. και sms για να χρεωθείς...
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ?

Anonymous said...

Γιατί να υπάρχει Ελληνίδα στη 10άδα; Εφόσον το εύρος ήταν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι Ελληνίδες εμφανίστηκαν στον 20ο αιώνα και ειδικά μετα το μισό του 20ου. Η Βέμπο δεν βρέθηκε γιατί ήταν εκτός επικαιρότητας. Το 1940-50 θα ήταν στην 10άδα.

Ο Λαζόπουλος γιατί βρέθηκε στην λίστα; Λόγω επικαιρότητας. Οι Τσιφόρος και Ψαθάς γιατί δεν βρέθηκαν; Αν διαβάσει κάποιος αυτούς τους 2, θα καταλάβει το μέγεθός τους, πάνω σε αυτό που κάνει σήμερα ο Λαζόπουλος και πόσο έξυπνη έκφραση είχαν σε καιρούς πολύ πιο δύσκολους, σε αντίθεση με το σήμερα που το "ρίχτα", "δώσε", που γίνεται με τόση ευκολία.

Την πιανίστρια δεν κατάλαβα πως βρέθηκε εκεί. Εγώ δεν την ήξερα. Θα καταλάβαινα την θέση να την είχε π.χ. ο Καβάκος.

Τέλος πάντων, ο τίτλος είναι ατυχής, αλλά όταν απευθύνεται σε ένα τόσο μαζοποιημένο μέσο όπως η τηλεόραση, δεν μπορούσε να είναι άλλος. Κάθησα και είδα τηλεόραση δεν ξερώ και εγώ μετά από πόσο καιρό (το μετάνιωσα και έφριξα). Σωστότερος θα ήταν ο τίτλος "Διασημότεροι Έλληνες". Αυτό πιστεύω εγώ.

Οι 3 φιλόσοφοι και κύριως Αριστοτέλης Πλάτωνας, αν τους γνωρίζαμε καλά, δεν θα τολμούσαμε να τους εντάξουμε σε "λίστα". Είναι βουνά ψηλά μόνα τους. Κατηγορία από μόνοι τους. Το ίδιο και οι "τραγικοί" και αρκετοί άλλοι.

Κριτήριο στην Κάλλας ήταν π.χ η τέχνη και οι επιδόσεις της ή η διασιμότητα και αποδοχή της τέχνης της παγκοσμίως και όχι το πόσο καλά γνωρίζουμε την ερμηνεύτρια. Όπως και στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Εκ των πραγμάτων οι λίστες σε τέτοια θέματα είναι μια αποτυχία και φοβάμαι πολύ απροσονατολιστικές και αν θέλεις άδικες σε αυτούς που συμμετέχουν. Αποτελλεί φυσικά ένα δείγμα της κοινωνικής ποικιλίας μας και των απόψεων μας, αλλά μάλλον κενό, φαιδρό και άδικο.

Οι λίστες είναι καλές για να ψωνίσεις στο σουπερ-μάρκετ, για μια συνταγή μαγειρικής, κ.λπ. Να κάνεις μια to-do list για την δουλειά σου, προκειμένου να οργανωθείς. Η λίστα είναι καλή και βοηθάει όταν υπάρχει ειδίκευση και ομοιογένεια, για να υπάρξει ουσία, αντικειμενικότητα και ωφέλεια.

Τώρα λίστα γενική, αόριστη που αξιολογεί ανθρώπους και έργα ανθρώπων απο πολλούς και διάφορους τομείς (αχταρμάς), τι νόημα έχει;

Ένα θετικό που βλέπω, είναι ότι θα γίνουν κάποια ντοκυμαντέρ για κάποιους φιλόσοφους και κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας και διαβάσουμε έργα φιλοσόφων για παράδειγμα. Νομίζω ότι υπάρχουν και θετικά.

Πάντως η καρδιά μου κλείνει προς τον Παπανικολάου, γιατί γνωρίζω πολύ καλά (όπως και όλοι μας λίγο - πολύ) τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος και το πόσο σημαντική είναι η υγεία μας. Οι προσπάθειες ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τον πόνο και την αρρώστια με συγκινούν περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο.

Κώστας said...

Αρκετά αντιπροσωπευτικό αλλά λείπει απο τη 10αδα ο Όμηρος (συγγραφέας των πρώτων γραπτών ελληνικών κειμένων) και ο Θουκιδίδης (αν χανόταν η μάχη στη Σαλαμίνα όλα θα ήταν ΠΟΛΥ διαφορετικά στην Ευρώπη).
Θεμιστοκλής εννοούσα (οχι Θουκιδίδης)...
Με βάση τα πραγματικά/μετρήσιμα επιτεύγματα ο Σημίτης είναι σίγουρα ισάξιος του Καραμανλή...
Σημίτης: Παρέλαβε την οικονομία σε τραγική κατάσταση και μας έβαλε στο Ευρώ, ένταξη Κύπρου στην ΕΕ, τα μεγαλύτερα έργα των τελαυταίων 50 ετών (Αττική Οδός,Μετρο, Ελ.Βενιζέλος, Ρίο-Αντίριο) και άλλα...

Gloriana said...

Καλά, εδώ με το Ομηρικό ζήτημα μπορεί να μην έγραψε καν τα έπη ο Ομηρος, οπότε...
Για τους άλλους, δεν πιστεύω ότι στη 10αδα έπρεπε να ειναι ο Καραμανλής.
Αλλά όλα είναι σχετικά.
Θεωρώ ότι από τη στιγμή που στην 100αδα ήταν η Μουζάλα, έπρεπε να είναι και η Σοφία Βέμπο, πέρα από επικαιρότητες και οτιδήποτε άλλο.

Anonymous said...

Οκ δεκτό, απλά μιλάμε με βάση τα όσα ξέρουμε (αυτά δηλάδη που είναι περισσότερο πιθανά σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη)...κατα πάσα πιθανότητα ο όμηρος έγραψε τα κείμενα αλλά αυτό δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία τελικά...σημασία έχει ότι τα 2 αυτά κέιμενα αποτελούν τρανή απόδειξη της ύπαρξης των Ελλήνων το ~1000π.χ (ελληνική γλώσσα=ελληνισμός)

Gloriana said...

Θα ψηφίσω Κολοκοτρώνη.
Αγνός πατριώτης, αγωνιστής, τολμηρός, ηγέτης, αποφασιστικός.
Συνέβαλε σε πολύ σημαντικό βαθμό στην ύπαρξη μας σήμερα ως έθνους. Χωρίς αυτόν ίσως να μη μιλούσαμε σήμερα καν ελληνικά...

art tell-tale said...

Κάτι μου λέει ότι θα βγει πρώτος ο Μέγας Αλέξανδρος.

Gloriana said...

Διορθώθηκε σήμερα η εγγραφή στην ιστοσελίδα τους και μπορεί κάποιος να ψηφίσει πλέον διαδικτυακά.

Anonymous said...

Απορώ που υπάρχουν κάφροι που ενδίδουν σε τέτοιες αμερικανιές. Είναι δυνατόν να πεις ποιος Έλληνας ήταν "πιο μεγάλος";
α) Πώς εννοείς το "μεγάλος";
β) Μεγάλος σε τι; Πώς συγκρίνεις τον Πλάτωνα με τον Αλέξανδρο, για παράδειγμα;

Μόνον Αμερικάνοι κάφροι κάνουν τέτοιου είδους συγκρίσεις. Αν είναι δυνατόν!

Gloriana said...

Υπερβάλλεις.
Η πατέντα είναι από τη Βρετανία και το BBC αν δεν κάνω λάθος. Και αυτοί κάφροι?

Rowlf said...

Για να πιάσω λίγο τους μουσικούς: ΟΚ σύμφωνοι +1000 για Κάλας και Μητρόπουλο, αλλά η Μουζάλα από που κι ως που;

πού είναι ο Σκαλκώτας, ο Ξενάκης, ο Χρήστου και πόσοι άλλοι απείρως σημαντικότεροι από τη Μουζάλα;

Πάντως δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει και τι θα βγει από όλο αυτό…

Gloriana said...

Για να βγάλει λεφτά ο ΣΚΑΪ γίνεται το όλο θέμα... Εμείς απλά πλάκα κάνουμε.

Anonymous said...

ΠΡΩΤΟΣ Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ!!!!

Gloriana said...

Έλα ρε! Μέχρι προχθές 1ος ήταν ο Μ. Αλέξανδρος.

derwanderer said...

Για την Μουζαλα εχω μεινει εκπληκτος και εγω! Γιατι οχι η Μπακοπουλου, πχ, αν θελαμε ντε και καλα πιανιστα; Η καποια απο τις Θεοδωριδου/Θεοδωσιου αν θελαμε τραγουδιστρια;
ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ ΟΜΩΣ: εδω λαμπουν δια της απουσιας τους οι δυο ΜΕΓΙΣΤΕΣ (μετα την Καλλας, φυσικα) ελληνιδες σολιστ του 20 αι (αντικειμενικα, καλλιτεχνικα και με βαση την διεθνη τους αναγνωριση)
Εκπλησσομαι που τα ονοματα τους δεν σας ερχονται αμεσως, αυτοματα στο μυαλο! Η μια, δε, ζει και βασιλευει!
Αναφερομαι, φυσικα, στην Τζινα Μπαχαουερ και στην Αγνη Μπαλτσα.
Λετε η συμπαθεστατη, κατα τα αλλα, Ελενα Μουζαλα να εβαλε φιλους και γνωστους να την ψηφισουν (λολ!) Ειναι δυνατον μουσικοφιλοι α την γνωριζουν περισσοτερο να την βαζουν πανω απο τις δυο μεγαλες απουσες; Μυστηριο!

Gloriana said...

Αυτό με τη Μουζάλα είναι ένα μεγάααααλο αίνιγμα!!!

Gloriana said...

Απογητευτικά τα ντοκυμανταίρ μέχρι στιγμής για τους 10.
Άχρωμα, ασαφή και βαρετά... Κρίμα

Gloriana said...

Δευτέρα 18 Μάη, η τρίτη και τελική φάση, όπου θα αναδειχθεί ο κορυφαίος έλληνας.

Στην πρώτη 3άδα, μέχρι στιγμής:

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Anonymous said...

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Anonymous said...

Σαφώς όλοι τους ήταν σπουδαίοι άντρες αλλά θα προτιμούσα να ψήφιζα κάποιον που θα έκανε την σημερινή Ελλάδα περίφανη...Είχαμε τόσες βάσεις και τελικά σκάβουμε για θεμέλια!!!Κρίμα τον κόπο τους!

Anonymous said...

υπαρχουν βουνα, υπαρχουν και λοφισκοι. Ο ογκος του καθενος ειναι ευδιακριτος και δεν χρειαζεται καμμια συγκριση. Μονο που καμμια φορα οι λοφισκοι παρεμβαλονται αναμεσα στους ογκολιθους για να παρουν λιγο απο την αιωνια αιγλη τους. Ο νοων νοειτο.