3.6.08

"Η ΑΒΟΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ" (όπερα σε λιμπρέττο Αλ Γκορ)

Το βραβευμένο με όσκαρ ντοκιμαντέρ του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, «Μια άβολη αλήθεια», που μιλά για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πρόκειται να γίνει όπερα από τον συνθέτη Τζόρτζο Μπατιστέλι για λογαριασμό της Σκάλας του Μιλάνου.

Σε συνέντευξή του στο «Associated Press» ο 55χρονος Μπατιστέλι δήλωσε ότι η οπερατική προσέγγιση του φαινομένου του θερμοκηπίου θα βοηθήσει τον κόσμο να δει υπό νέο πρίσμα το μείζον αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα. «Η όπερα σε κάνει να στοχάζεσαι», τόνισε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θεωρεί πως το σοβαρό μουσικό θέατρο θα πρέπει να είναι, στη «θεματολογία» του, αποκομμένο από τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Ο Μπατιστέλι δουλεύει εδώ και έναν χρόνο το έργο, το οποίο θα ανεβεί το 2011 στη Σκάλα του Μιλάνου. «Η πρόκληση είναι μεγάλη, γιατί πρόκειται για ένα ασυνήθιστο θέμα. Είναι μια τραγωδία, αλλά όχι του στιλ Ρωμαίου και Ιουλιέτας».


Ο Μπατιστέλι είναι γνωστός στον κόσμο της όπερας. Πέρυσι ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στην Αρένα της Βερόνας, όταν συγκρούστηκε με τη δημοτική Αρχή και αποχώρησε από το τιμόνι του διάσημου Φεστιβάλ Οπερας.

Τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει στη Ρώμη τη νέα του όπερα «Το θαύμα του Μιλάνου», που διαλέγεται με την ξενοφοβία.
«Μου αρέσει να καταπιάνομαι με σύγχρονα θέματα», είπε. «Ο κόσμος της όπερας και της κλασικής μουσικής δεν πρέπει να είναι κλεισμένος σε μια γυάλα».

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Χρήστος Μιχαηλίδης)

No comments: