26.4.08

Ετοιμάζεται το κτίριο της ΝΕΑΣ ΟΠΕΡΑΣ της Αθήνας.

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano που σχεδίασε το κτίριο των New York Times είναι ο άνθρωπος που επέλεξε το Ίδρυμα Νιάρχου για να σχεδιάσει τον πολιτιστικό χώρο όπου θα χτιστεί και το κτίριο της όπερας αλλά και αυτό της βιβλιοθήκης. Ο χώρος θα στεγάζει το εκτός από τα κτίρια που αναφέραμε και κάποια πάρκα και θα ονομάζεται Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σ. Νιάρχου.

Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 300.000.000 ευρώ και θα λάβει χώρα κοντά στη θάλασσα, στο Δέλτα Φαλήρου σε 170 περίπου στρέμματα.

Η σύμβαση με την Ελληνική Κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, οπότε και θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το σύνολο του έργου θα παρα­δοθεί στην Ελληνική Πολιτεία.

Ο ίδιος ο αρχιτέκτονας υποδέχτηκε με χαρά την πρόταση:

«Υπέροχα! Πάντα αγαπούσα το αίθριο φως και τα ζωηρά μελτέμια της Ελλάδας. Το έργο θα ζει και θα αναπνέει καθαρό αέρα και υγεία. Μεγάλωσα κι εγώ στις ακτές της ίδιας Μεσογείου, τη λίμνη του πολιτισμού μας. Κάποιοι έχουν τις ρίζες τους στη γη. Αλλοι έχουν σκαρί για να τρέχουν στο νερό.
Τη νιώθω σαν σπίτι μου την Αθήνα - την πρωταθλήτρια πόλη του ανοιχτού πνεύματος και της ανάλαφρης διάνοιας».


Ο Renzo Piano, γεννήθηκε στη Γένοβα, έχει κερδίσει το βρεβείο Pritzker Architecture το 1998 και έχει σχεδιάσει το πάρκο Zentrum Paul Klee στην Βέρνη, το αεροδρόμιο Kansai International Airport Terminal στην Οσάκα της Ιαπωνίας, το περίφημο Πολιτιστικό Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι, την ανακατασκευή της Potsdamer Platz στο Βερολίνο, το μουσείο του Ιδρύματος Beyeler στη Βασιλεία, το κέντρο συναυλιών Parco della Musica στη Ρώμη, κ.α.

Έργα του μπορείτε να δείτε εδώ.

No comments: