24.3.08

Άρθρο: "Alleluiah" εναντίον "Amadeus"

Ο μεγάλος Βρετανός σκηνοθέτης Στήβεν Φρίαρς ετοιμάζει μια ταινία με θέμα την ερωτική σχέση του Χέντελ με τη Σουζάνα Τσίμπερ -διάσημη λυρική τραγουδίστρια της εποχής -για την οποία συνέθεσε κάποια μέρη του περίφημου ΜΕΣΣΙΑ του και η οποία κυρίαρχησε στη μουσική σκηνή του Λονδίνου τον 18ο αιώνα αλλά και συγκλόνισε την Βρετανία με ένα τρομερό, για τα δεδομένα της εποχής, ερωτικό σκάνδαλο.

Ο Στήβεν Φρίαρς έχει αγοράσει τα δικαιώματα του σεναρίου που υπογράφει ο Νίκολας Ανταμς, ο οποίος δήλωσε στους TIMES: "Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, εν τούτοις «στις προθέσεις μας δεν είναι να γυρίσουμε ένα ντοκυμαντέρ". Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα η παραγωγός της ταινίας Τζίνα Κάρτερ έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δυνατή ιστορία η οποία αναμένεται να έχει μεγάλη, κατά τη γνώμη της, απήχηση στο κοινό.
Ο Στήβεν Φρίαρς φιλοδοξεί να φτιάξει μια ταινία εφάμιλλη του AMADEUS σε πάθος, δύναμη και αυθεντικότητα. Προς το παρόν πάντως ο σκηνοθέτης βρίσκεται εν μέσω γυρισμάτων της νέας του ταινίας που φέρει τον τίτλο Cheri και θα βγει στις αίθουσες το 2009.

Η Σουζάνα Μαρία Αρν (1714-1766) ήταν αδελφή του Τόμας Αρν, σημαντικού βρετανού συνθέτη της εποχής. Ο Χέντελ την εκτιμούσε βαθύτατα και συχνά την επέλεγε για τα έργα του, γράφοντας ρόλους «κομμένους και ραμμένους» στα μέτρα της. Το σημείο καμπής στη ζωή της καλλιτέχνιδας τοποθετείται το 1734, όταν σε μεγάλο βαθμό υποχρεώθηκε να παντρευτεί τον Θεόφιλο Τσίμπερ, ο οποίος ανήκε σε μια πολύ σημαντική θεατρική οικογένεια. Κακότροπος και σπάταλος ο Τσίμπερ έφτανε στο σημείο ακόμη και να «βγάζει στο σφυρί» ρούχα και προσωπικά αντικείμενα της συζύγου του προκειμένου να αντεπεξέρχεται στα χρέη προς τους πιστωτές του. Για να αντιμετωπίσει κάπως τις ανάγκες της ζωής, το ζευγάρι δέχθηκε στο σπίτι του έναν πλούσιο ενοικιαστή, ονόματι Γουίλιαμ Σλόπερ. Η σχέση ανάμεσα στους τρεις τους οδήγησε σε μια πολύκροτη δίκη το 1738, στο πλαίσιο της οποίας ο Τσίμπερ κατηγόρησε τη σύζυγό του και τον ενοικιαστή τους για μοιχεία. Το δικαστήριο δικαίωσε το σύζυγο, όμως του επιδίκασε το μάλλον εξευτελιστικό ποσό των 10 λιρών ως αποζημίωση. Ο Τσίμπερ, συνέχισε τα δικαστήρια και δικαιώθηκε αργότερα με την αποζημίωση των 500 λιρών. Η Σουζάνα Ανν, μετακόμισε στο Δουβλίνο και, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που είχε ξεσηκωθεί εναντίον της λόγω του νωπού, ακόμη, σκανδάλου, συμμετείχε στην πρεμιέρα του «Μεσσία» στις 13 Απριλίου του 1742. Παρά τους υπαινιγμούς για κάποια ρομαντική σχέση της Τσίμπερ με τον Χέντελ, βρετανοί μελετητές υποστηρίζουν πως ο συνθέτης δεν φαίνεται να διατηρούσε κάποιον ιδιαίτερο δεσμό με άλλο άτομο.

No comments: