13.1.08

Νέοι ρόλοι για 2 μεγάλες πριμαντόνες

Στις 9 Φεβρουαρίου 2008 κατά περίεργη σύμπτωση δυο μεγάλες κυρίες της όπερας κάνουν το ντεμπούτο τους σε 2 νέους ρόλους.

Η Eva Marton θα γίνει ίσως η πρώτη soprano που έχει τραγουδήσει στη σκηνή και τις τρεις ηρωίδες του Ρ. Στράους από την όπερα Elektra: Χρυσόθεμη, Ηλέκτρα και στα 65 της την Κλυταιμνύστρα. Η Ουγγαρέζα πριμαντόνα θα ντεμπουτάρει στο Gran Teatre Del Liceu δίπλα στην Ηλέκτρα της D. Polaski.Από την άλλη, η Αγγλίδα soprano dame Gwyneth Jones στα 72 της κάνει το ντεμπούτο της ως Ηρωδιάδα σε μια ακόμη όπερα του Ρ. Στράους τη Σαλώμη, στην πόλη Malmö της Σουηδίας, σε μια παραγωγή όπου το εικαστικό μέρος φιλοτεχνεί ο George Souglides και τις χορογραφίες ο Fotis Nikolaou.

Με καριέρες σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών σε δύσκολους, μάλιστα, ρόλους κυρίως για δραματικές φωνές, οι δυο καλλιτέχνιδες φαίνεται να έχουν κερδίσει τη μάχη με το χρόνο, εξακολουθώντας να τραγουδούν στη σκηνή, να διδάσκουν και να παραδίδουν master class σε σεμινάρια.


5 comments:

Anonymous said...

Μπράβο στις κυρίες που έχουν ακόμα το κουράγιο.

Πάντως έχω την αίσθηση ότι η Marton δεν θα είναι η πρώτη που θα τραγουδήσει και τους 3 γυναικείους ρόλους. Νομίζω το έχει κάνει και η Varnay και η Rysanek. Μικρές περνάν τον ρόλο της Χρυσόθεμης, στο ζενίθ τους Ηλέκτρα και όταν ωρίμαζε η φωνή τους Κλυταιμνήστρα.

Gloriana said...

Απ' ότι ξέρω η Varnay Χρυσόθεμη δεν έχει κάνει στη σκηνή. Έχει τραγουδήσει 79 Ηλέκτρες και 121 Κλυταιμνύστρες

Η Rysanek από την άλλη Ηλέκτρα δεν τραγούδησε ποτέ στη σκηνή παρά μόνο στο γνωστό φιλμ. Είναι μερικά από τα... παράδοξα, αλλά όπως και η ίδια λέει δεν της άρεσε ο ρόλος της Ηλεκτρας.

Δεν είναι τόσο εύκολο να κάνουν οι δραματικές φωνές και τους 3 ρόλους του έργου, έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες φωνητικά. Ειδικά η Κλυταιμνύστρα είναι για δραματική μέτζο και πρέπει να έχει πολλά 'κυβικά' για να την τραγουδήσεις όπωε πρέπει πραγματικά... δεν είναι απλά θέμα ωριμότητας φωνής.

mahler76 said...

Ondos hara sto koyragio toys......

Anonymous said...

Επί σκηνής μάλλον έχεις δίκιο. Ως συνήθως έχω υπόψη μου καταγεγραμμένες ηχογραφήσεις (ζωντανές και μη).

H Varnay έχει ραδιοφωνική ερμηνεία με τον Keilbirth νομίζω (ή τον Clemens Crauss?), όπου λόγω ανακατατάξεων του κάστ νομίζω, τραγούδησε Χρυσόθεμης και Ηλέκτρα.

Για την ωριμότητα, έκανα μια στατιστική παρατήρηση. Πιστεύω ότι τα "κυβικά" δεν λείπουν από αυτές τις μεγάλες σοπράνο (Marton Rysanek και Varnay).

H Rysanek τραγούδησε Electra μόνο για να κάνει το χατήρι στο μεγάλο Μαέστρο Karl Bohm.

Gloriana said...

Kai tragoydane e? den niaourizoyn.
Mathaino de oti i Marton stis probes ta spaei!!!