3.12.07

ΕΛΣ, ώρα 0: η επιστολή των 26

Eπιτέλους, 26 καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με επιστολή τους, την περασμένη Παρασκευή, έθεσαν τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη προ των ευθυνών του. Σ' αυτήν όχι μόνο επισημαίνουν αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, ότι δηλαδή «πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό η διοικητική εκκρεμότητα της τοποθέτησης καλλιτεχνικού διευθυντή στην Εθνική Λυρική Σκηνή», τήν οποία θεωρούν «πράξη μεγίστης πολιτικής σημασίας». Αλλά καταθέτουν και συγκεκριμένη πρόταση για δύο πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες ιδιότητες για να αναλάβουν την καλλιτεχνική διεύθυνση: τον αρχιμουσικό της Ορχήστρας των Χρωμάτων Μίλτο Λογιάδη ή τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νίκο Αθηναίο.
Σταθερός αρχιμουσικός της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ο Μίλτος Λογιάδης είναι η μία από τις προτάσεις των «26» για την διεύθυνση της ΕΛΣ
Αυτή είναι και η πρώτη φορά, απ' ό,τι τουλάχιστον μπορούμε να θυμηθούμε, που αυτόνομοι καλλιτέχνες (μουσικοί, μονωδοί και χορευτές) παίρνουν θέση ανοιχτά σε κρίση του λυρικού μας θεάτρου. Και τι κρίση! Τα «συστατικά» της στοιχεία τα αναλύουν στην επιστολή τους οι «26». Δεν διστάζουν μάλιστα να «καρφώσουν» την παρούσα διοίκηση, κυρίως τον πρόεδρο του δ.σ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο, που από την απομάκρυνση του Στέφανου Λαζαρίδη εκτελεί και αυτά τα χρέη.

«Σήμερα», γράφουν χαρακτηριστικά, «οι αποφάσεις που αφορούν την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού της ΕΛΣ και τη μελλοντική της εξέλιξη λαμβάνονται από πρόσωπα που, εκμεταλλευόμενα την απουσία καλλιτεχνικού διευθυντή, ασκούν κατ' εξακολούθηση την εκτελεστική αυτή αρμοδιότητα χωρίς να έχουν ούτε την ουσιαστική ούτε καν την τυπική κατάρτιση για το έργο αυτό».

Από τα πυρά τους δεν γλιτώνει ούτε ο κ. Λαζαρίδης. Αυτόν «φωτογραφίζουν» όταν στηλιτεύουν «μια στρατηγική εισαγωγής καλλιτεχνικών προϊόντων που όχι μόνο προκάλεσαν εξωπραγματικές δαπάνες δυσανάλογες των αποτελεσμάτων, χωρίς να δημιουργήσουν καλλιτεχνική προστιθέμενη αξία για τον οργανισμό, αλλά θέτουν συστηματικά το εγχώριο καλλιτεχνικό δυναμικό στο περιθώριο. Σαν αποτέλεσμα της παραπάνω στρατηγικής, η ΕΛΣ σήμερα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της, που είναι η αρωγή, στέγαση και εξέλιξη του ελληνικού καλλιτεχνικού και δημιουργικού δυναμικού στον τομέα της Λυρικής Τέχνης και του Χορού».

Την επιστολή υπογράφουν οι: Μάρθα Αράπη, Νίκος Βασιλείου (διευθυντής της Χορωδίας), Χρυσάνθη Βελουδάκη, Μαρίνα Βουλογιάννη, Χριστίνα Γιαννακοπούλου, Λίλα Ζαφειροπούλου, Ελπινίκη Ζερβού, Ινές Ζήκου, Νίκος Καπέτας, Ειρήνη Καράγιαννη, Μιχάλης Κατσούλης, Ελένη Λιώνα, Ελενα Μαραγκού, Κώστας Μαυρογένης, Μαρία Μητσοπούλου, Σόνια Μιλένκοβιτς, Δημήτρης Ναλμπάντης, Κώστας Ντότσικας, Γιώργος Ν. Παππάς, Δημήτρης Πλατανιάς, Κωστής Ρασιδάκης, Τζούλια Σουγλάκου, Νίκος Στεφάνου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Βαγγέλης Χατζησίμος, Γιάννης Χριστόπουλος.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι σήμερα ο Νίκος Αθηναίος. Θα το άφηνε για τη Λυρική;
Πρόκειται για 26 υπογραφές κύρους, που αξιώνουν να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι επισημάνσεις τους. Αραγε αν ο κ. Λιάπης τις λάμβανε πράγματι υπόψη του, τι θα απαντούσαν οι δύο προτεινόμενοι καλλιτέχνες;

Ο Μίλτος Λογιάδης και ο Νίκος Αθηναίος ενημερώθηκαν εκ των υστέρων για την πρόταση των συναδέλφων τους που, αναμφισβήτητα, τους «τιμά ιδιαιτέρως». Εάν η πρόταση γινόταν επισήμως από το υπουργείο Πολιτισμού; «Ο κ. Κυριακόπουλος», σχολιάζει ο Μίλτος Λογιάδης, «έχει μιλήσει για αλλαγή στον τρόπο διοίκησης. Θα ήθελα να δω πώς την εννοεί, για να κρίνω αν μπορούμε να συνυπάρξουμε. Θα ζητούσα δηλαδή μια συνάντηση μαζί του και με τον υπουργό παρόντα, για να πληροφορηθώ λεπτομερειακά για τα πάντα, και θα αποφάσιζα μετά. Εχω μια ιστορία σε μια ορχήστρα που αγαπώ και δεν θα την εγκατέλειπα για κάτι συγκεχυμένο».

Στο ίδιο πνεύμα και η απάντηση του κ. Αθηναίου. Αν και εφόσον του γινόταν επισήμως πρόταση, θα εξέταζε τις προϋποθέσεις. «Εν λευκώ δεν θα αναλάμβανα».

Η απάντηση των δύο μουσικών είναι ένας επιπλέον λόγος να προβληματιστεί ο υπουργός. Καμία προσωπικότητα κύρους δεν θα δεχόταν μια τέτοια θέση χωρίς να είναι καθαρό το τοπίο. Χωρίς να υπάρχει η βεβαιότητα ότι ουδείς, ούτε ο κ. Κυριακόπουλος, θα παρενέβαινε στο καλλιτεχνικό έργο με τις «υποδείξεις», που είχε υποστεί και ο Στέφανος Λαζαρίδης.

ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/12/2007

3 comments:

Gloriana said...

Emai periergi nas do an o Liapis tha epilexei na kanei protasi stoys 2...

Xlomo moy fainetai...

spiretos72 said...

Πολύ άσχημα χτυπάει αυτή η επιστολή! Ιδιαίτερα επειδή προτείνουν κιόλας. Υποθέτω - επειδή είμαι πολύ καχύποπτος, μιας και πολλά από τα ονόματα που υπογράφουν πρωτοστατούσαν στην κόντρα με τον Λαζαρίδη - πως ο ένας είναι ο κολητός που θέλουμε για το πόστο και ο άλλος είναι για ξεκάρφωμα. Να μην πως κιόλας πως η επιστολή στάλθηκε και μετά από συννενόηση για να σπρωχτούν τα πράγματα προς την καυεύθυνση που θέλουμε. Αλλά τι να περιμένεις από το ελληνικό κράτος.... εδώ συζητούσαν σοβαρά για το άν πρέπει να καταγρηθεί η Λυρική και οι υπουργοί πολιτισμού είναι για γέλια... (κι για κλάματα...)

Gloriana said...

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=07.12.2007,id=76814328

synexeia...