3.8.07

ΑΡΘΡΟ: Μια νέα όπερα για την Αθήνα...

Με τίτλο "Μια νέα όπερα για την Αθήνα - για να μην φιλοξενούνται μόνο ξένες παραγωγές" η επιφυλλίδα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει εκτενές άρθρο με αφορμή τα σχέδια ανοικοδόμησης Όπερας στην περιοχή του ιπποδρόμου στην Αθήνα:

«Μύθος και μιζέρια βρίσκονται συχνά στην Ελλάδα τόσο κοντά, όσο το παλάτι του Πασά με την καλύβα του Καραγκιόζη. Στις 16 Σεπτεμβρίου, στην 30η επέτειο από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας, η Αθήνα θέλει να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι εκτός από τον Παρθενώνα και τη Δημοκρατία γέννησε και τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια όλων των εποχών. Θα ήταν συνεπώς αυτονόητο το ελληνικό κράτος να καλλιεργεί την πολιτιστική κληρονομιά που άφησε το 1977 η Μαρία Κάλλας. Σήμερα όμως η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς όπερα.»


«Σε κάθε ευκαιρία οι Έλληνες πολιτικοί επιδεικνύουν τους δεσμούς της με τα είδωλα της λαϊκο-πόπ ελληνικής μουσικής ή εμφανίζονται να χορεύουν δημοτικούς χορούς. Όταν όμως θέλουν να δείξουν τη πολιτιστική τους συγγένεια με την κεντρική Ευρώπη προστρέχουν στο Μέγαρο Μουσικής, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, και διοικείται από τον Έλληνα τσάρο των ΜΜΕ Χρίστο Λαμπράκη.»

«Μετά τη χαμένη ευκαιρία να χτιστεί η όπερα στα πλαίσια των ολυμπιακών έργων του 2004, το ίδρυμα Νιάρχου αναλαμβάνει τώρα να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα και προωθεί τα σχέδια ανοικοδόμησης όπερας στο Φάληρο. Όλοι γνωρίζουν ωστόσο ότι το Φάληρο είναι δεύτερη επιλογή και πως ένα νέο κτίριο σε αυτό το σημείο δεν θα συμβάλλει στην διαμόρφωση του κέντρου της ελληνικής πρωτεύουσας.» Και η εφημερίδα καταλήγει: «Παρ’ όλα τα προβλήματα οι πιθανότητες να αποκτήσει η Αθήνα επιτέλους όπερα είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά: ούτως ή άλλως η χώρα περιμένει εδώ και τρία χρόνια τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να κυβερνήσει. Κάτι θα θέλει να αφήσει πίσω του. Και ας είναι μόνο ένα κτίριο όπερας.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου


Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, βεβαίως, είναι η Εταιρεία για το Κτίριο της όπερας και της Ακαδημίας 'Μαρία Κάλλας' που έχει συσταθεί εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα της εταιρείας:

"Το όραμα της Εταιρίας το οποίο στηρίζει εδώ και μία εξαετία την ανέγερση κατάλληλου κτιρίου για το Εθνικό Λυρικό Θέατρο, με συγκεντρωμένους τους χώρους του για την απρόσκοπτη λειτουργία του και την χωρίς περιορισμούς καλλιτεχνική ανέλιξή του, ώστε να γίνει ένας σημαντικός φορέας Πολιτισμού, άμιλλας με τα άλλα Λυρικά Θέατρα της Ευρώπης υλοποιήθηκε προσφάτως με την εξαγγελία του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" ότι θα κατασκευάσει εξ΄ολοκλήρου το κτίριο της Όπερας στον Ιππόδρομο κατόπιν πρωτοβουλιών, εδώ και μία πενταετία, που ανέλαβε η Πρόεδρος της εταιρείας κυρία Βάσω Παπαντωνίου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου." (κλικ για τη συνέχεια)

Η πολυσυζητημένη συναυλία - Gala, λοιπόν, στις 25 Σεπτεμβρίου και η περίεργη φήμη που διαδόθηκε (γιατί άραγε...) περί εμφανίσεως και της Natalie Dessay, εντάσσεται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της εταιρείας αυτής.

Η συναυλία φέρει τον τίτλο: GALA-"Στο αστερισμό Μαρία Κάλλας" και θα συμμετέχουν οριστικά οι: Vesselina KASAROVA, Veronique GENS, Theodor KOURENTZIS.

Ερωτήσεις, απορίες;


9 comments:

Gloriana said...

Fantazeste, ELS-MEFARO-OPERA ATHINON?

Xamos tha ginei! Gouaouuuu

farinelli said...

Ναι κάαααααπως έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι σήμερα, αγαπημένη μου...
Μόνα σταθερά στοιχεία, το orama της Παπαντωνίου (που φοβάμαι ότι θα φάει σουτ γιατί κράζει καθεστώς Λαμπράκη), τα πρόσφατα Δελτία Νιάρχου και... απίστευτο μαγείρεμα που έχει να γίνει... αν αυτά τα προσχέδια υλοποιηθούν. Εγώ πάντως ψηφίζω Νιάρχο.

Gloriana said...

Agapimene moy, den xero kai to kathestos Niarxo ti rolo tha baresei, opote as perimenoyme!!!

Gloriana said...

Pantos i alitheia einai oti sunexos griniazoyme!!! Xaxaxaxa...

proinos said...

Ζητώ συγγνώμη αλλά νομίζω ότι κάπου υπάρχει μια παρεξήγηση.
Δεν θα υπάρχει κάποιο καθεστώς Νιάρχου. Το Ιδρυμα προσέφερε τα χρήματα για να κτιστεί το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ουδεμία σχέση θα έχει με τη διοίκησή του.
Ευτυχώς ή δυστυχώς...

Gloriana said...

Ligo dyskolo to blepo na einai xorigos kai meta na aposirthei kai na min exei kamia symmetoxi...

farinelli said...

Mα ποιός μίλησε για καθεστώς Νιάρχου?

Gloriana said...

Ego.

proinos said...

Αυτά έχουν ήδη σαφώς καθοριστεί και η ΕΛΣ παραμένει οργανισμός ελεγχόμενος 100% από το ΥΠΠΟ.
Το Ιδρυμα έχει ζητήσει μόνο το όνομα του κτιρίου (όπως πχ αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη", να γίνει ανάλογα "Σταύρος Νιάρχος").

Κατά τα άλλα και ο σημερινός υπερπρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ είναι επιλογή με μη λυρικομουσικά κριτήρια, οπότε η οποιαδήποτε μελλοντική επιλογή είναι αναμενόμενη, αλλά δεν προεξοφλείται εμπλοκή του Ιδρύματος Νιάρχου, ούτε καν πρόθεση ή διάθεσή του για κάτι τέτοιο...