3.5.07

ΑΡΘΡΟ: Έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στην Αθήνα

Έτος Μαρία Κάλλας επίσημα το 2007 για τη χώρα μας ύστερα από την ίδια την αναγγελία του πρωθυπουργού και με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό της.

Στο πλάισιο αυτό χτες Τετάρτη 2 Μαϊου 2007 εγκαινιάστηκε έκθεση αφιερωμένη στη μεγάλη ντίβα με υλικό που αποτελείται από φωτογραφίες, βίντεο, κοστούμια, παρτιτούρες, δίσκους και βιβλία.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι Μαρία Κάλλας, 30 χρόνια μετά και το κοινό μπορεί να δει από κοντά κοστούμια της από τη Μήδεια που σχεδίασε ο Τσαρούχης, μακέτες κοστουμιών της από την Τραβιάτα, που σχεδίασε η Λίλα ντε Νόμπιλι, φωτογραφίες από τη θεατρική και ιδιωτική της ζωή, προσωπικά της αντικείμενα όπως παρτιτούρες του Ριγκολέτο και του Μάκβεθ κλπ.

Η Έκθεση στεγάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, τηλ. 210-3709.081).

ΥΓ. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία ανεπιφύλακτα! Καλό θα ήταν βέβαια να θυμόμαστε ως Έλληνες την Κάλλας πιο... ουσιαστικά. Είναι τραγικά λυπηρό να μιλάμε για έτος Κάλλας και το σπίτι της στην Πατησίων να τυγχάνει τέτοιας εγκατάλειψης. Αλλά δυστυχώς επώνυμες προσωπικότητες γίνονται-ειδικά μετά θάνατον-περισσότερο αντικείμενα ιδιοτελούς προβολής και εκμετάλλευσης παρά απόδοσης τιμής ... Η Μαρία Κάλλας ειδικά την εποχή που βρισκόταν στην Ελλάδα πολεμήθηκε από τους ίδιους τους συμπατριώτες της τόσο πολύ, ώστε αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει. Για όσους δεν γνωρίζουν, μεταπολεμικά στο νέο συμβόλαιο της στην ΕΛΣ η Κάλλας υποβιβάστηκε σε σολίστ β' κατηγορίας και πολύ έλληνες προπαγανδίζουν ότι η στάση της στην κατοχή ήταν φιλοναζιστική. ΑΣ ΕΙΝΑΙ. Εμείς από αυτό το blog θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε και να καταθέσουμε ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ, εν καιρώ...


8 comments:

farinelli said...

Brava Gloriana

farinelli said...

Α' Μέρος

Πραγματικά μοναδική έκθεση με τις συνολικές φωτογραφίες, αλλά και τα ελληνικά ντοκουμέντα να πρωταγωνιστούν. Η πρώτη και σημαντικότερη περίοδος (ναι, η σημαντικότερη) τα χρόνια της κατοχής με τις παραστάσεις στο Παλλάς, στο κινηματοθέατρο Σπόρτιγκ της Νέας Σμύρνης (πού είσαι Άλμα?), αλλά και στο Ηρώδειο με τον Πρωτομάστορα του Μανόλη Καλομοίρη...Το συμβόλαιο της Μαριάννας Καλογεροπούλου με την ΕΛΣ, η μισθολογική κατάσταση του Βασιλικού Θεάτρου των 1.500 δραχμών μηνιαίως, οι φωτογραφίες με μαγιώ από τις εξορμήσεις για μπάνιο στο Καβούρι, οι πολεμικές άδειες διελέυσεως του θιάσου (και της μαμάς Λίτσας) από και προς τη Θεσσαλονίκη για παραστάσεις, τα χειρόγραφα ελληνικά γράμματα της Μαίρης (ναι, σωστά το έγραψα) σε Έλληνες φίλους, οι διανομές του καλλιτεχνικου? διευθυντή... Η δεύτερη-διεθνής περίοδος με μεγάλους ρόλους σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική με τις πρώτες ηχογραφήσεις στις 78 στροφές, η μεταμόρφωση του 1954-1955 και φυσικά η επίμαχη συναυλία της Αθήνας πριν από ακριβώς 50 χρόνια, όπου έσκασε μύτη στο αεροδρόμιο ντυμένη από πάνω μέχρι κάτω, εν μέσω καύσωνα -πώς λοιπόν να μην πάθει την περιβόητη βραχνάδα?
Οι φωτογραφίες από το κατάμεστο Ηρώδειο με τα φώτα να πέφτουν και τους θεατές να την περιμένουν σχεδόν σε έκσταση, με το τσιγάρο στο χέρι... Ο μοναδικός -για την Κάλλας- Γιάννης Τσαρούχης και ο γλυκήτατος Κώστας Πασχάλης στους θεατές... Και οι μεγάλοι ρόλοι, η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα, υποψιάζομαι, Μήδεια, οι συνεργασίες με τον Αλέξη Μινωτή.... (-Κύριε, η Έκθεση κλείνει σε λίγα λεπτά και θα πρέπει να φύγετε... -Κλείνει?, Πότε?? Τώρα?... -Ναι, δυστυχώς!...)

::Trivia::
Μετά την Ιταλία, σε ποιά χώρα η Κάλλας πραγματοποίησε τις περισσότερες παραστάσεις της?

Gloriana said...

Ξέρει κανείς αν η Έκθεση θα ανέβει και στη Θεσσαλονίκη?


(Υ.Γ. Θα τσεκάρω Φαρίν. και θα σου απαν΄τησω για τις περισσότερες παραστάσεις της Κ¨αλλας)

Gloriana said...

Λοιπόοοον:
ΕΛΛΑΔΑ: περίπου 50-55 εμφανίσεις
ΑΓΓΛΙΑ: περίπου 50-55 εμφανίσεις
ΗΠΑ: περίπου 65-70 εμφαμνίσεις

Άρα Αμέρικα και μετά Ελλάντα και Αγγλία...

farinelli said...

Glorianita, λάθος.
Οι σωστές απαντήσεις, στο Β' Μέρος...

Gloriana said...

An kataxorises kai tis MH-EPAGGELMATIKES stin Ellada, pao paso...

Gloriana said...

Άντε καλέ! Περιμένουμε το ΜΕΡΟΣ Β'

farinelli said...

B' Mέρος

'Η πρώτη αυτή σταδιοδρομία... αυτή είναι που μου έδωσε την πείρα μου, είμαι βέβαιη γι'αυτό, γιατί στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκα, εκεί απέκτησα τις σκηνικές εμπειρίες μου, είχα θετικά και αρνητικά βιώματα. Την εποχή που πήγα στην Ιταλία για τη "μεγάλη" καριέρα, είχα μάθει κιόλας τόσους ρόλους, τραγουδούσα ήδη οκτώ χρόνια, δεν υπήρξαν εκπλήξεις για μένα... Ήμουν πολύ νέα, αλλά είχα κιόλας μια πείρα οκτώ ετών, ήμουν προετοιμασμένη... Να γιατί λέω πως αυτή η "πρώτη" καριέρα ήταν απολύτως αναγκαία για μένα'.

::TRIVIA RESULTS::
Ιταλία 312 εμφανίσεις
Ελλάδα 63 (επαγγελματικές)
ΗΠΑ 42
Μεξικό 28
Γαλλία 22
Αγγλία 21
Αργεντινή 14

ΣΣ1. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ θα αποφασίσουν μετά το κλείσιμό της εάν θα μεταφερθεί και στη Θεσσαλονίκη. Τους ενημέρωσα πως οι φίλοι μου στη Θεσσαλονίκη την περιμένουν με ανυπομονησία.... (Ας μην ξεχνάμε πως παίζονται και βουλευτικές εκλογές στη μέση...)