28.4.07

ΑΡΘΡΟ: Elizabeth: The Golden Age

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα και το φετινό χειμώνα θα έχουμε τη χαρά να δούμε τη συνέχεια της κινηματογραφικής ταινίας Elizabeth: The Virgin Queen (1998) αφιερωμένη στην ενθρόνιση και τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ I της Αγγλίας, ταινία που έκανε γνωστή σε όλη τον κόσμο την Αυστραλή ηθοποιό Cate Blanchett.

H 2η ταινία ονομάζεται Elizabeth: The Gloden Age και αναμένεται να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την 1η αφού αφηγείται την χρυσή εποχή της βασιλείας της 'παρθένας' βασίλισσας, την εποχή που η Αγγλία έγινε η πρώτη δύναμη της Ευρώπης.

Ιστορικά, η 2η ταινία αναμένεται να κυμανθεί στο κλίμα της πρώτης, με ιστορικές ανακρίβειες και λάθη, προς χάριν του θεάματος...

Ως γνωστόν, ο Robert Dudley (Earl of Leicester) εξαφανίζεται ήδη στο τέλος της 1ης ταινίας, ο πρόγονος του Robert Devereaux (Earl of Essex) φαίνεται να λάμπει δια της απουσίας του στη 2η, ενώ ο ναύαρχος του αγγλικού στόλου Sir Walter Raleigh φέρεται ως υποψήφιος εραστής της βασίλισσας. Ότι να 'ναι δηλαδή...

Αν θέλετε πάντως να πάρετε μια γεύση από τα ιστορικά καταγεγραμμένα γεγονότα και βαριέστε να διαβάζετε βιβλία, κάντε τον κόπο να νοικιάσετε από το κοντινό σας video club την παλιά σειρά του BBC, 'ELIZABETH R', με την Γκλέντα Τζάκσον να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.

Τώρα, ως γνήσιοι opera freaks θεωρείστε ότι πρέπει να παρακολουθήσετε την κινηματογραφημένη βραβευμένη παραγωγή του BBC: GLORIANA (2000). Πρόκειται φυσικά για την όπερα σε 3 πράξεις toy Benjamin Britten βασισμένη στο βιβλίο του Lytton Strachey: Elizabeth and Essex που ο ίδιος συνέθεσε με αφορμή τη Στέψη της Ελισάβετ ΙΙ. Έργο που δεν εκτίμησε δυστυχώς ούτε η ίδια-η δυσφορία της στην πρεμιέρα έχει καταγραφεί-αλλά ούτε και το κοινό της εποχής, εξαιτίας μάλλον της πλοκής πολύ περισσότερο παρά της μουσικής του, γεγονός που επηρέασε ωστόσο πολύ αρνητικά το συνθέτη.

Στην παραγωγή αυτή προσέξτε την εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Phyllida Lloyd. Στο ρόλο της Gloriana η εξαιρετική Josephine Barstow και σε αυτόν του Robert Dudley o Tom Randle που είναι άψογος.

No comments: